Om du av något skäl förlorat en tand, måste den ersättas på något sätt. En modern och långsiktig lösning är att låta en tandläkare sätta in ett tandimplantat.
I vårt land har de flesta en god munhälsa. Redan i tidig ålder får barn lära sig att borsta tänderna samtidigt som regelbundna tandläkarbesök gör att vi håller kontroll över vår tandstatus. Så har inte alltid varit fallet. I början av 1900-talet var tandhygienen oftast urusel. För många fanns tandborste inte på kartan. Och nappen doppades i söta ämnen.
Inte konstigt att unga människor kunde tappa sina tänder redan vid trettio års ålder. Vi känner till många sorglustiga berättelser där lösgommen lades i ett vattenglas som ställdes på nattduksbordet under natten. Men idag finns det all anledning att räkna metoden med proteser av det slaget till historien.
Ny tand med tandimplantat
Även den som sköter sina tänder exemplariskt och gör regelbundna besök hos en tandklinik, kan förlora en eller flera tänder. Ishockeyspelare tycks vara en utsatt grupp. Visst har de tandskydd som de låter hänga och dingla i munnen när de sitter i avbytarbåset, men ändå verkar de tappa tänder. Cyklister kan stupa till marken där cykelhjälmen inte hindrar att en tand ryker.
Ett vanligt sätt att ersätta tänder som gått förlorade till följd av olyckor eller tandlossning, har varit att sätta in proteser eller bryggor. Nackdelarna med dessa metoder kan vara både estetiska och praktiska. En brygga fästs i andra tänder som då kan skadas. Och hur trevligt är det att plocka in och ut en protes? Ett tandimplantat kan ofta vara lösningen!
Vad är ett tandimplantat?
Det första implantatet gjordes år 1965 och patienten kunde leva med detta i över fyrtio år fram till sin död. Metoden med tandimplantat utvecklades av en svensk forskare och tekniken bygger på att metallen titan växer samman med käkbenet. Tandläkaren borrar ner en titanskruv i käkbenet och därefter monteras en krona på skruven. Implantatet måste först växa fast i käkbenet innan kronan monteras, vilket tar två till tre månader. Under tiden fungerar en provisorisk krona.
Kräver ett tandimplantat någon specifik efterbehandling? Egentligen inte, men under den första tiden måste man vara särskilt noga med sin tandborstning. Om patienten därefter går på regelbunden tandundersökning kommer tandhygienisten och tandläkaren att se till att inget problem uppstått kring tandimplantatet.
Gör ett tandimplantat ont?
Nej, det gör inte alls ont vare sig under eller efter behandlingen och det kan Peter bekräfta. Han arbetade på egen hand eller snarare på egen tand med montage av ett skåp på väggen. Något gick fel och han fick ett slag i munnen så att en tand gick av. Inget annat att göra än att besöka tandläkaren. Från tandläkaren fick han några alternativ till åtgärd.
Peter valde ett implantat istället för en brygga trots att det blev dyrare. Han tyckte dock att det lät otäckt att tandläkaren skulle behöva borra i käkbenet. Han kände dock ingen smärta alls eftersom han fick lokalbedövning. Under läkningsprocessen kände han ingenting och Peter kunde äta helt obehindrat.