Hyra ut bostadsrätt – detta gäller

Vad ska man egentligen tänka på om man fundera på att hyra ut bostadsrätt? Sedan 2014 så har reglerna kring andrahandsuthyrning av bostadsrätter ändrats och det är också en förändring som gjort det enklare att välja den lösningen.

Bara att hyra ut? Nej, man måste som bostadsrättsinnehavare först och främst – och fortfarande – erhålla ett godkännande från styrelsen i den egna BRF:en innan man kan påbörja en andrahandsuthyrning. Men, numera så krävs inte längre beaktansvärda skäl för att göra så – det räcker med skäl. Ett luddigt begrepp som dock kan översättas till att exempelvis följande anledningar motiverar ett godkännande:

  • Sambo. Du har träffat en partner och vill prova på att bo med honom/henne.
  • Resa. Du vill ge dig ut på en längre resa och planerar att vara borta under en period.
  • Annan ort. Du kanske har fått ett arbete på annan ort – eller planerar att studera/ blivit inkallad för värnplikt – och där pendling är omöjlig.
  • Närstående. Du vill hyra ut till dina barn eller annan närstående.
  • Sjukdom. Du har blivit sjuk och måste exempelvis ha nära till behandling på sjukhus. Det gäller även om exempelvis en närstående blivit sjuk och där du måste hjälpa denne.
  • Marknaden. Planerar du att sälja din bostad – och kanske redan köpt en ny – och vill ha ett så bra pris som möjligt så kan man också vänta in bättre tider och en hetare marknad. Under tiden så kan man hyra ut bostadsrätten i andra hand.

Hyr ut din bostadsrätt via en förmedling

Där fanns några av de vanliga skäl som bör innebära ett godkännande från en BRF. Man ska emellertid vara medveten om att denna också kan ge avslag. Misstänker man att du vill hyra ut till exempelvis flera olika personer – som ett litet hotell – så kan detta innebära ett nekande.

Samma sak gäller om du vill hyra ut till en person som kommer med väldigt dåliga referenser från tidigare hyresvärdar. Vilket är logiskt då man delar fastigheten med sina grannar och att exempelvis stökiga fester sent in på nätterna kommer att påverka andra. Ett annat skäl till ett nekande handlar om vinst: misstänker man att du vill hyra ut bostadsrätt i andra hand i ett rent vinstsyfte så kan ett avslag ges.

Det finns tydliga regler kring hur mycket man får begära i hyra och den ska vara skälig – vilket innebär att den inte får överstiga drifts- och kapitalkostnader. Idag finns fina verktyg på nätet där du enkelt och smidigt kan räkna på vilken hyra du kan begära. På dessa sidor kan man även få en enkel väg att hitta en trygg, pålitlig och ekonomiskt stabil hyresgäst. Idag finns förmedlare på nätet dit både hyresvärdar och hyresgäster kan registrera sig. Dessa sidor är säkra och som exempel på detta så betalas exempelvis hyra ut via dem, man kan få juridisk hjälp samt lösa alla frågor som rör exempelvis försäkringar. Det är ett tryggt sätt att gå – både för den som ska hyra ut och för den som vill hyra. Risken för att bli lurad minimeras.

Publicerat den
Kategoriserat som Bostad